Online aanwezig zijn is tegenwoordig niet langer een luxe, maar een noodzaak voor bedrijven. Dit geldt vooral voor bedrijven in de verhuursector, waar potentiële klanten vaak online zoeken naar beschikbare opties en vergelijkingen maken voordat ze een beslissing nemen. Er zijn tal van tools en platforms beschikbaar om je online zichtbaarheid te vergroten, variërend van betaalde advertenties tot social media campagnes. Er is een tool die boven de rest uitsteekt, vooral vanwege de effectiviteit en kosten, Google My Business. Google My Business is een gratis tool van Google waarmee je als bedrijf jouw online aanwezigheid kan beheren op Google, inclusief Zoeken en Maps. Het geeft je de mogelijkheid om je bedrijfsprofiel te personaliseren, interactie te hebben met je klanten en inzicht te krijgen in hoe jouw klanten je bedrijf vinden. In dit artikel duiken we dieper in waarom Google My Business een must-have is voor bedrijven.

Wat is Google My Business?

Google My Business, vaak afgekort tot GMB, is een kosteloze tool van Google die je helpt je online aanwezigheid te beheren op de verschillende Google-platforms zoals Google Zoeken en Google Maps. Het is in feite je bedrijfsprofiel op Google. Met Google My Business kan je jouw bedrijf presenteren op de manier die jij wilt en interactie hebben met je klanten, allemaal vanaf één plek.

Een van de belangrijkste functies van Google My Business is de bedrijfsvermelding. Wanneer iemand zoekt naar je bedrijf op Google, wordt de informatie die je hebt ingevuld in je Google My Business-profiel weergegeven. Dit kan bestaan uit je bedrijfsnaam, locatie, openingstijden, contactinformatie, link naar je website, foto's en nog veel meer. Deze vermelding verschijnt ook op Google Maps, waardoor klanten je gemakkelijk kunnen vinden.

Google My Business biedt daarnaast de mogelijkheid om nieuws en updates te delen. Je kunt berichten plaatsen over aankomende evenementen, speciale aanbiedingen of andere nieuwtjes die relevant zijn voor je klanten. Deze berichten worden getoond in je bedrijfsprofiel op Google Zoeken, waardoor ze een groot bereik hebben.

Een andere belangrijke functie van Google My Business is het verzamelen van klantbeoordelingen. Klanten kunnen reviews achterlaten over hun ervaringen met je bedrijf en jij kunt hierop reageren. Dit is niet alleen een geweldige manier om feedback te krijgen, maar ook om aan potentiële klanten te laten zien dat je waarde hecht aan klantenservice.

De voordelen van Google My Business voor verhuurbedrijven

Google My Business biedt veel voordelen voor bedrijven in de verhuursector. Hieronder hebben we dan ook een korte opsomming gemaakt van de belangrijkste voordelen voor jou.

 1. Betere zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten: Wanneer potentiële klanten zoeken naar verhuurdiensten in de omgeving, kan jouw bedrijf prominent verschijnen in de zoekresultaten en op Google Maps dankzij Google My Business. Dit is erg belangrijk aangezien veel mensen 'in de buurt' of 'dichtbij mij' toevoegen aan hun zoekopdrachten.
 2. De mogelijkheid om foto's te delen: Je kunt foto's uploaden van je verhuurartikelen of verhuurlocaties, waardoor klanten een beter idee krijgen van wat ze kunnen verwachten. Dit kan vooral nuttig zijn voor bedrijven die unieke of hoogwaardige items verhuren, zoals luxe kantoorruimtes, boten of campers.
 3. Directe interactie met klanten: Met Google My Business kun je rechtstreeks communiceren met je klanten door te reageren op reviews en vragen. Dit kan je helpen een sterke relatie op te bouwen met je klanten en laat zien dat je om hun ervaringen geeft.
 4. Inzicht in klantgedrag: Google My Business biedt ook waardevolle inzichten in hoe mensen jouw bedrijf vinden en interactie hebben met je vermelding. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel mensen hebben geklikt op je telefoonnummer of website, of hebben gevraagd om routebeschrijvingen naar je locatie.
 5. Gratis reclame: Tot slot, het is belangrijk om te weten dat al deze functies gratis zijn. Dat maakt Google My Business een kosteneffectieve manier om je bedrijf te promoten en nieuwe klanten aan te trekken.

Het gebruik van Google My Business kan dus bijdragen aan de groei en het succes van je verhuurbedrijf. Het helpt je niet alleen om meer zichtbaar te worden voor potentiële klanten, maar geeft je ook de mogelijkheid om een betere klantervaring te bieden.

Hoe maak je een Google My Business Account aan?

Het aanmaken van een Google My Business-account is erg eenvoudig en in paar stappen gedaan.

 1. Ga naar Google My Business: Bezoek de Google My Business-website (www.google.com/business) en klik op de knop 'Nu beheren'.
 2. Log in met je Google-account: Als je al een Google-account hebt, log dan in. Als je er geen hebt, moet je er eerst een aanmaken.
 3. Voer je bedrijfsnaam in: Typ de naam van je bedrijf in het daarvoor bestemde veld. Als je bedrijf al op Google vermeld staat, selecteer het dan uit de voorgestelde overeenkomsten. Als dit niet het geval is, klik dan op 'Nieuw bedrijf toevoegen'.
 4. Voeg je bedrijfsinformatie toe: > Vul de details van je bedrijf in, waaronder je adres, bedrijfscategorie, telefoonnummer en website. Zorg ervoor dat deze informatie accuraat en up-to-date is.
 5. Verifieer je bedrijf: Google moet controleren of je bedrijf echt is voordat je vermelding live gaat. Dit gebeurt meestal via een kaart die naar je bedrijfsadres wordt gestuurd met een verificatiecode erop. Voer deze code in op de Google My Business-website om de verificatie te voltooien.
 6. Personaliseer je profiel: Nadat je bedrijf is geverifieerd, kun je je profiel personaliseren door foto's toe te voegen, je openingstijden in te stellen en een introductie van je bedrijf te schrijven.
 7. Beheer je vermelding: Zodra je profiel live is, kun je het beheren via het dashboard van Google My Business. Hier kun je berichten plaatsen, reageren op reviews en inzicht krijgen in hoe mensen jouw bedrijf vinden.

Het aanmaken van een Google My Business-account is dus erg makkelijk, maar kan een grote impact hebben op de online zichtbaarheid van je bedrijf. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om je profiel volledig in te vullen, om het meeste uit deze tool te halen.

Tips en trucs voor het gebruik van Google My Business

Google My Business kan dus een krachtige tool zijn voor bedrijven, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Wanneer je eenmalig je gegevens invoert en hier niks meer mee doet, haal je niet het meeste uit de tool. Hier zijn enkele best practices die je kunnen helpen om wel het meeste uit je Google My Business-account te halen:

 1. Houd je informatie up-to-date: Zorg ervoor dat alle informatie in je Google My Business-profiel up-to-date is. Dit omvat niet alleen je adres en contactgegevens, maar ook je openingstijden, diensten en producten. Als er iets verandert, zorg er dan voor dat je profiel zo snel mogelijk wordt bijgewerkt.
 2. Reageer op beoordelingen: Neem de tijd om te reageren op de beoordelingen die je ontvangt, zowel positief als negatief. Dit laat zien dat je waarde hecht aan de feedback van je klanten en kan helpen om eventuele problemen op te lossen.
 3. Post regelmatig updates: Gebruik de posts-functie van Google My Business om regelmatig updates te delen over je bedrijf. Dit kan gaan over nieuwe producten of diensten, speciale aanbiedingen, aankomende evenementen, of andere relevante nieuwtjes.
 4. Maak gebruik van foto's: Foto's kunnen een krachtige manier zijn om je bedrijf te presenteren en potentiële klanten aan te trekken. Voeg regelmatig nieuwe foto's van je producten, diensten, team, of locatie toe.
 5. Bekijk je inzichten: Google My Business biedt waardevolle inzichten in hoe mensen je bedrijf vinden en ermee omgaan. Bekijk deze regelmatig om te leren wat werkt en wat niet, en om je strategie hierop aan te passen.
 6. Maak gebruik van de Q&A-functie: Google My Business heeft een Q&A-sectie waar klanten vragen kunnen stellen en jij (of andere gebruikers) kunt antwoorden. Zorg ervoor dat je alle vragen snel en nauwkeurig beantwoordt.

Door deze tips te volgen, kun je het meeste uit je Google My Business-account halen en je online zichtbaarheid en klantbetrokkenheid verbeteren.

Begin direct ook met Google My Business

Google My Business is een essentiële tool voor elk verhuurbedrijf of bedrijf dat lokaal opereert. Het biedt je de mogelijkheid om je bedrijf te presenteren aan potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw diensten, en stelt je in staat om direct met hen te communiceren. Daarnaast krijg je waardevolle inzichten in het klantgedrag, waarmee je je bedrijfsstrategie kunt optimaliseren. Als je nog geen Google My Business-account hebt, dan is dit hét moment om er één aan te maken. Het is een eenvoudig proces dat een grote impact kan hebben op de groei van je bedrijf

januari 2024