Als ondernemer wil je natuurlijk dat jouw bedrijf zo goed mogelijk vindbaar is voor potentiële klanten. Local SEO kan hierbij een belangrijke rol spelen, vooral als je een bedrijf hebt dat actief is in een specifieke plaats of regio. Door middel van lokale zoekmachineoptimalisatie kun je de lokale vindbaarheid van je bedrijf vergroten in zoekmachines zoals Google. In deze blog geven we je 7 handige tips om beter gevonden te worden in Google Maps, zodat potentiële klanten je bedrijf sneller kunnen vinden en jij meer succes kunt behalen. Of je nu een klein lokaal bedrijf hebt of een grote onderneming, deze tips zijn voor iedereen relevant die online meer zichtbaarheid wil creëren. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw bedrijf beter kunt laten opvallen in de zoekresultaten van Google Maps.

Wat is local SEO?

Local SEO, afkorting voor lokale zoekmachineoptimalisatie, is een effectieve marketingstrategie om de lokale vindbaarheid van een bedrijf te vergroten in zoekmachines zoals Google. Het houdt in dat je een specifiek zoekwoord koppelt aan een bepaalde locatie. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld een verhuurbedrijf hebt dat actief is in een specifieke plaats of regio. Als je alleen het zoekwoord zou gebruiken, zou je tussen talloze aanbieders verdwijnen die dezelfde dienst leveren. Echter, door jouw locatie te koppelen aan het zoekwoord, worden de zoekresultaten veel relevanter en concreter. Dit vergroot de kans aanzienlijk dat een potentiële klant bij jou terechtkomt.

Waarom is Local SEO belangrijk voor verhuurbedrijven?

Voor verhuurbedrijven is Local SEO steeds belangrijker geworden, omdat steeds meer gebruikers hun zoekopdrachten binnen een specifiek gebied uitvoeren om een product of dienst te vinden. Dit gebied is vaak dichtbij huis, maar het kan ook zijn dat ze tijdens hun vakantie zoeken. Als verhuurder kun je met Local SEO inspelen op de groeiende behoefte van gebruikers om een geschikte aanbieder te vinden in hun eigen omgeving. Door jouw website op lokale zoektermen te richten, kun je ervoor zorgen dat deze goed gevonden wordt en kun je een groot aantal gebruikers bereiken die je anders mogelijk mis zou lopen. Dit maakt Local SEO een essentiële marketingstrategie voor verhuurbedrijven die willen groeien.

7 tips voor een betere zichtbaarheid in Google Maps

Om meer bezoekers te trekken naar jouw bedrijf is het daarom ook belangrijk dat je goed zichtbaar bent in Google Maps. Voor het verkrijgen van een optimaal resultaat zijn er een aantal tips die je toe kunt passen.

Tip 1: Optimaliseer je bedrijfsprofiel in Google

Om te beginnen met Local SEO is het optimaliseren van je bedrijfsprofiel in Google essentieel. Als je nog geen bedrijfsprofiel hebt, kun je deze gratis aanmaken via deze link. Het invullen van je bedrijfsgegevens, zoals de bedrijfsnaam, adres en contactgegevens, is een belangrijke eerste stap in het optimaliseren van je profiel. Hoe vollediger en nauwkeuriger je informatie is, hoe beter je gevonden zult worden in zoekmachines. Een goede bedrijfsomschrijving mag niet ontbreken en moet voorzien zijn van lokale zoekopdrachten om beter gevonden te worden. Door daarnaast ook gebruik te maken van foto's kun je je profiel persoonlijker maken en aantrekkelijker voor potentiële klanten.

Tip 2: Kies de juiste categorie in je bedrijfsprofiel

In je Google bedrijfsprofiel kun je een hoofdcategorie en meerdere subcategorieën kiezen die nauw aansluiten bij je aanbod. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en categorieën te kiezen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Door meerdere categorieën te kiezen kan de kans vergroot worden om gevonden te worden. Het is ook nuttig om te kijken naar de categorieën die door jouw concurrenten zijn gekozen. Dit kan je helpen om categorieën te vinden die je anders misschien over het hoofd had gezien.

Tip 3: Vraag reviews aan je klanten en reageer hierop met de juiste zoekwoorden

Op de Google maps pagina met resultaten van een zoekopdracht worden ook beoordelingen per bedrijf getoond. Hoe meer goede reviews hoe hoger de kans dat je goed scoort met jouw bedrijf. Om deze reden doe je er goed aan reviews aan je klanten te vragen. Uiteraard kan dit ook via het i-Reserve reserveringssysteem. Hierbij is het aan te raden om ook geregeld te reageren op de ervaringen van je klanten. Dit kan soms lastig zijn als je een negatieve review ontvangen hebt, maar juist dan is het belangrijk om te laten zien hoe je met dergelijke kwesties omgaat. Zo creëer je een gevoel van betrouwbaarheid. Het gebruik van zoekwoorden in je reactie kan je bovendien helpen om de vindbaarheid te vergroten. Zie elke review dan ook als originele content, want zo zien zoekmachines het ook.

Tip 4: Maak gebruikt van posts

Een andere manier om een betere zichtbaarheid te krijgen op Google is door gebruik te maken van Google posts. Met deze functie kun je als ondernemer specifieke diensten of producten benadrukken en promoten door middel van tekst, foto's en video's. Je kunt hiermee ook speciale acties of aanbiedingen onder de aandacht brengen. Het belangrijkste is dat Google posts de mogelijkheid bieden om interactie met (potentiële) klanten te verhogen en uiteindelijk meer omzet te genereren. Zoek daarom naar manieren om elke post zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat het de interesse van bezoekers wekt. Het plaatsen van berichten via deze functie verhoogt de betrouwbaarheid en creëert een uitstekende manier om te communiceren met gebruikers.

Tip 5: Maak gebruik van links van bedrijvengidsen

Een andere tip om beter gevonden te worden, is om je aan te melden bij verschillende bedrijvengidsen. Dit is een effectieve manier om meer zichtbaarheid te krijgen, omdat veel mensen deze gidsen gebruiken om een bepaald product of dienst te vinden. Bovendien kun je via bedrijvengidsen een backlink naar jouw website krijgen, waardoor de autoriteit van je website kan toenemen. Dit kan leiden tot een hogere positie in zoekopdrachten en meer verkeer naar je website. Zorg er wel voor dat de bedrijvengidsen relevant zijn voor jouw niche en dat de informatie in jouw bedrijfsprofiel up-to-date is. Zo maak je de grootste kans om gevonden te worden door potentiële klanten.

Tip 6: Optimaliseer jouw website op jouw locatie

Voor optimaal resultaat op het gebied van Local SEO is het belangrijk om je website op de juiste manier te optimaliseren. Dit begint met het vermelden van je bedrijfsnaam, adresgegevens en telefoonnummer op elke pagina van de website. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines je bedrijf beter kunnen matchen met lokale zoekopdrachten van gebruikers. Verder moet je gebruik maken van lokale zoekwoorden in de content. Dit betekent dat je specifieke zoekwoorden gebruikt waarvan je weet dat potentiële klanten ze zullen gebruiken in combinatie met jouw locatie. Dit kan bijvoorbeeld een wijk, stad of provincie zijn. Je kunt hierbij denken aan zoekwoorden als: bijvoorbeeld; Glowgolf Eindhoven of vergaderzaal huren Hoorn. Het is ook verstandig om bepaalde pagina's van je website toe te wijden aan specifieke producten of diensten die je lokaal aanbiedt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een specifieke pagina voor elk verhuurobject moet maken, met lokale zoekwoorden in de tekst. Dit vergroot de kans dat je website hoog scoort in lokale zoekopdrachten. Tot slot helpen interne links je bezoekers ook om sneller en gerichter de juiste informatie te vinden. Gebruik ook in interne links weer lokale zoekopdrachten.

Tip 7: Adverteren in Google

Wil je jouw bereik vergroten? Overweeg dan om te adverteren in Google maps. Dit biedt het voordeel dat potentiële klanten direct contact op kunnen nemen met jou als verhuurder, naast het feit dat er doorgelinkt wordt naar je eigen (lokale) pagina. Het is een kleine investering die zich gemakkelijk terugverdiend, aangezien je op deze manier nog meer opvalt binnen de zoekresultaten.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe je het i-Reserve reserveringssysteem kunt gebruiken voor het verhogen van jouw SEO? Neem contact met ons op of probeer i-Reserve 30 dagen.

april 2023