Heb je de eerdere artikels Investeren: tijd winnen met automatiseren en Implementeren: zet i-Reserve naar je hand met aandacht gelezen en ben je zo goed als overtuigd dat jij en i-Reserve een goede match zijn? Dan heb je vast nog de vraag hoe je het i-Reserve reserveringssysteem op jouw website kunt zetten? Kortom: je bent benieuwd naar de technische integratie mogelijkheden.

i-Reserve heeft verschillende integratie opties die variëren van het oproepen van het online reserveringssysteem op je eigen website (met API) tot het aanmaken van een alias. Hier gaan we in de laatste blog van dit vierluik uitgebreider op in. Bekijk vooral ook onze referenties om te zien hoe ons systeem is geïmplementeerd bij een aantal van onze klanten. Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over ons reserveringssysteem? Neem dan contact met ons op!

We hebben verschillende integratie opties:

  • Subdomein van i-Reserve.net (meest gekozen)
  • Alias via subdomein van i-Reserve.net
  • Integratie in je eigen website via API
  • Integratie met plugin in je CMS via API
  • Mobiele app via API


Optie 1: subdomein van i-Reserve.net (meest gekozen)

De snelste weg om het reserveringssysteem van i-Reserve in gebruik te nemen, is met een subdomein. Deze optie is de standaard mogelijkheid waar de meerderheid van onze klanten voor kiest. Je hoeft enkel op je eigen website een knop te zetten met “reserveer” of “boek nu”. Via de knop gaan klanten naar het subdomein van i-Reserve die specifiek voor jouw onderneming is ingericht. Dus hoe werkt dit precies?

Op je eigen website kun je alle informatie en gegevens zetten over de producten en/of diensten die klanten kunnen reserveren. Dit kunnen boten, vergaderzalen, cursussen of zelfs rondleidingen zijn. Vervolgens plaats je een knop met “reserveer” of “boek nu” met een link naar het subdomein van i-reserve: {bedrijfsnaam}.i-reserve.net. Hier kunnen klanten direct jouw producten en/ of diensten zien en reserveren. Heb je via i-Reserve ook de module “online betalen” dan kunnen ze hier ook direct hun reservering afrekenen. Op het subdomein kan je uiteraard ook links plaatsen die de klant terug laat gaan naar je eigen website. Vanaf je eigen website kan je dan bijvoorbeeld ook werken met zogenaamde deeplinks die direct naar de kalender van bijvoorbeeld een specifieke zaal, boot of cursus gaan. Als je ervoor zorgt dat alle links tussen de beide websites goed werken, zal je bezoeker het niet merken dat er een ander domein tussen zit.

Meer nog, dit subdomein kan de styling van jouw website krijgen waardoor klanten niet door hebben dat ze op een andere website komen. Zelf kan je op een makkelijke manier je logo en eigen kleuren toevoegen. Wil je een stapje verder gaan dan de standaard look and feel? Geavanceerde styling is ook mogelijk. Heb je kennis van CSS en stylesheets, dan kan je dit zelf oppakken. De meeste klanten leggen dat verzoek echter bij ons neer. Na overleg met jou gaan we dan aan de slag.
Je kunt met elk CMS systeem gebruik maken van deze optie. Dus of je nu een reserveringssysteem wilt voor Wordpress, Joomla, Drupal of een van de andere CMS systemen, met deze optie zit je altijd goed. Ben je benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Bekijk vooral onze referenties. Dan kan je zelf zien hoe onze klanten het i-Reserve reserveringssysteem op hun website geïntegreerd hebben.


Optie 2: Alias via subdomein van i-Reserve.net

Wanneer je optie 1 gebruikt, hebben klanten in de meeste gevallen niet door dat ze naar een andere website worden geleid omdat de look and feel hetzelfde is als jouw eigen website. Wil je toch een stapje verder gaan en de naam van i-Reserve ook niet zichtbaar in je url? Dan kan je via je eigen domein een alias URL aanmaken. Dus hoe werkt dit precies?

Via jouw eigen hostingprovider is het mogelijk een subdomein aan te maken op je eigen URL. Bijvoorbeeld: reserveren.{jouwurl.nl}. Deze moet vervolgens worden doorverwezen naar het subdomein van i-Reserve waarop jouw reserveringssysteem staat. Dit kan via een zogenaamde CNAME. Je kunt vervolgens het subdomein die je zelf hebt aangemaakt aan ons doorgeven en wij zorgen ervoor dat deze als alias gebruikt kan worden. Het is wel belangrijk dat het subdomein die je zelf aanmaakt een SSL certificaat heeft. Deze plaatst een beveiligde laag tussen een server en de browser waardoor gegevens beveiligd worden. Heb je beschikking over een systeembeheerder, of zelf enige kennis van zaken, dan is deze optie ook erg eenvoudig te realiseren.


Optie 3: Integratie in je eigen website via API

Wil je jouw klanten helemaal niet doorsturen maar het i-Reserve reserveringssysteem direct op jouw website? Dan kun je gebruik maken van een API. Hiermee kan je de hele reserveringsdialoog op je eigen website zetten of enkele gegevens eruit halen (zoals bijvoorbeeld een lijst met cursusdata). Of je maakt er een app van.
De API is goed werkende oplossing die je kunt inzetten, maar technisch wat ingewikkelder. Heb je zelf technische kennis of een developer in dienst, dan kan je zelf met onze beschikbare API’s aan de slag. Meer informatie over de beschikbare api’s hebben we natuurlijk ook. Heb je vragen over deze optie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.


Optie 4: Integratie met plugin in je CMS (zoals Wordpress, Joomla, Drupal) via API

Gebruik je een CMS zoals Wordpress, Joomla of Drupal en wil je het reserveringssysteem als plugin installeren? Dan kan dit ook via een API. Omdat ons reserveringssysteem modulair is en voor iedere klant op maat wordt aangepast hebben we niet 1 standaard plugin die je kunt downloaden en installeren. Je zult net als in optie 3 de reserveringsdialoog of enkele gegevens uit het reserveringssysteem via een API moeten ophalen.
Net als bij optie 3 vereist ook optie 4 technische kennis. Heb je dat zelf niet en heb je ook geen beschikking over een developer, maar wil je wel hiermee aan de slag? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Meer informatie over de beschikbare api’s hebben we natuurlijk ook.


Optie 5: Mobiele applicatie via API

Heb je een grote onderneming en verwerk je dagelijks veel reserveringen en misschien ook veel herhaling reserveringen? Dan kun je ook overwegen om een mobiele applicatie of app te maken van het reserveringssysteem. Dit is een kostbare optie maar heel gebruiksvriendelijk en zal zichzelf op lange termijn terugverdienen. Heb je zelf een app bouwer in dienst dan kan deze via de API gegevens uit het reserveringssysteem halen en omzetten in een app. Heb je geen app bouwer in dienst maar wil je wel graag jouw reserveringen verwerken via een APP neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


i-Reserve reserveringssysteem als jouw CMS

Heb je nog geen eigen website maar wil je wel online reserveringen aannemen? Dan kan je
het i-Reserve reserveringssysteem ook als CMS gebruiken om jouw volledige website in te richten. Het i-Reserve systeem is dan jouw website. In ons reserveringssysteem zitten naast veel reserveringsmodules namelijk ook veel content mogelijkheden. Je kan met het i-Reserve CMS zoveel toevoegen als je wilt door middel van contentpagina’s, afbeeldingenbeheer, menu's en SEO settings. Benieuwd hoe dit eruitziet? Neem zelf een kijkje op onze demo sites voor cursusreserveringen en zaalreserveringen.


Welke integratie optie past bij jouw onderneming?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, hebben we diverse mogelijkheden om het reserveringssysteem te gebruiken. Van optie 1, wat technisch erg eenvoudig te realiseren is, tot de app in optie 5. Welke integratie optie past bij jouw onderneming, hangt van jou af. Waar ligt je interesse en welke technische kennis heb je in huis? Wil je samen kijken naar de mogelijkheden? Dat kan altijd. Neem dan contact met ons op.


Probeer i-Reserve nu 30 dagen

Dus je hebt gezien wat het i-Reserve reserveringssysteem kan, en nu vraag je je af hoe het voor jouw bedrijf zou kunnen werken? Waarom probeer je i-Reserve niet 30 dagen uit? Je krijgt de kans om ons systeem te verkennen aan de hand van enkele voorbeelddata en je kunt precies zien hoe goed het aan jouw eisen voldoet. Probeer het zelf.

januari 2023