Cross-selling is een verkooptechniek die je kan helpen jouw omzet te verhogen door gerelateerde of complementaire producten te verkopen aan bestaande klanten. Als cross-selling goed wordt uitgevoerd, kan het een gevoel van loyaliteit en vertrouwen creëren bij je klanten, en het kan je ook helpen om hun behoeften en wensen beter te begrijpen. In deze blogbijdrage bespreken we wat cross-selling is en hoe je het kunt gebruiken om jouw bedrijf te laten profiteren. We geven ook enkele tips voor effectieve cross-selling technieken. Dus, als je jouw verkoop wilt stimuleren en je bedrijf wilt laten groeien zonder nieuwe klanten aan te trekken, lees dan verder!

Wat betekent cross-selling?

Cross-selling is een techniek om nevenproducten of -diensten aan een bestaande klant te verkopen. Het is gebaseerd op de theorie dat het gemakkelijker en goedkoper is klanten te behouden dan nieuwe aan te trekken, dus door hen bijkomende producten aan te bieden die zij nodig zouden kunnen hebben of zouden kunnen wensen, kunnen ondernemingen hun kansen op een verkoop verhogen.

Stel, je verhuurt een vergaderzaal en iemand wilt graag een zaal huren. Je kunt hen cross-sellen door te vragen of ze er koffie, thee, tussendoortjes of misschien wel een lunch bij willen. Als ze deze producten ook bij willen, heb je niet alleen het orderbedrag verhoogd, maar heb je ook een tevreden klant gewonnen die de hele dag verzorgd wordt.

Cross-selling versus upselling

Cross-selling moet niet worden verward met upselling, waarbij een duurdere versie van hetzelfde product wordt verkocht. Bij upselling gaat het erom de klant meer te laten uitgeven voor hetzelfde product, terwijl het bij cross-selling erom gaat de klant extra producten te laten kopen die hun aankoop aanvullen.

Als iemand bijvoorbeeld wederom een vergaderzaal wilt huren, zou upselling inhouden dat je hem een vergaderzaal aanbiedt met uitzicht op zee. Cross-selling is het aanbieden van extra producten zoals een lunch.

Voordelen van cross-selling

Er zijn veel voordelen aan cross-selling, zowel voor bedrijven als voor klanten. Enkele van de meest in het oog springende voordelen zijn:

  • Verhoogde orderwaarde: Door meerdere producten te verkopen aan dezelfde klant, kunnen bedrijven de gemiddelde orderwaarde verhogen en meer inkomsten genereren.
  • Verhoogde klantenloyaliteit: Wanneer klanten meerdere producten bij hetzelfde bedrijf kopen, is de kans groter dat ze loyale, terugkerende klanten worden.
  • Verbeterde klanttevredenheid: Cross-selling kan ook leiden tot een verbeterde klanttevredenheid. Door producten aan te bieden die hun aankoop aanvullen of verbeteren, kunnen bedrijven hun klanten een betere totaalervaring bieden. Dit kan resulteren in terugkerende klanten en positieve mond-tot-mondreclame.

Cross-selling technieken

Er zijn een paar belangrijke dingen die je in gedachten moet houden wanneer je cross-selling als verkooptechniek gebruikt. Hier volgen enkele tips voor effectieve cross-selling:

  • Identificeer complementaire producten: De eerste stap is het identificeren van complementaire producten die aan jouw bestaande klanten kunnen worden verkocht. Deze producten moeten gerelateerd zijn aan het product dat zij reeds hebben gekocht of gereserveerd. Het moet iets zijn dat hun aankoop zou verbeteren.
  • Personaliseer je aanbevelingen: Klanten waarderen persoonlijke service, dus het is belangrijk om jouw aanbevelingen op maat te maken op basis van hun specifieke behoeften en wensen. Door de tijd te nemen om jouw klanten te leren kennen, zul je in staat zijn betere cross-selling aanbevelingen te doen.
  • Biedt kortingen en incentives: Het aanbieden van kortingen of andere incentives is een geweldige manier om de kans op een verkoop te vergroten. Klanten zijn altijd op zoek naar een goede deal, dus als je hen een korting op een aanvullend product kunt aanbieden, zullen ze eerder geneigd zijn daarop in te gaan.
  • Overdrijf het niet: Het is belangrijk om een balans te vinden met cross-selling. Als je te veel producten probeert te verkopen, loop je het risico jouw klanten te overweldigen en ze af te schrikken. Aan de andere kant, als je niet genoeg producten aanbiedt, zul je niet de voordelen zien van een verhoogde verkoop en loyaliteit. Probeer een gulden middenweg te vinden door een paar complementaire producten aan te bieden die waarde toevoegen aan de aankoop van jouw klant.

Cross-selling met het i-Reserve reserveringssysteem

Binnen het i-Reserve reserveringssysteem kun je klanten eenvoudig producten laten toevoegen aan een reservering. Hiermee kan je als bedrijf de orderwaarde en klantloyaliteit verhogen. Het systeem beveelt klanten gerelateerde producten aan op basis van hun aankoop, zodat bedrijven zich kunnen richten op het bieden van een gepersonaliseerde ervaring. Daarnaast is het mogelijk om via i-Reserve kortingen en incentives te bieden aan klanten om cross-selling te stimuleren.

Binnen ons reserveringssysteem zijn er twee methodes van cross-selling; opties toevoegen in het product. Hierbij kun je denken aan producten als een lunch, een schipper (bootverhuur) of beamerhuur. We hebben daarnaast ook de mogelijkheden van een combi boeking zoals bowlen met een grill arrangement of naast lasergamen ook paintballen erbij boeken.

Meer weten? Neem contact met ons op

Met deze tips in het achterhoofd kun je cross-selling gaan gebruiken als verkooptechniek in jouw bedrijf. Door complementaire producten aan te bieden en jouw aanbevelingen te personaliseren, kun je de waarde van bestellingen verhogen en loyale, tevreden klanten creëren. En met het online reserveringssysteem van i-Reserve heb je alle tools in handen om vandaag nog te beginnen met cross-selling! Meer weten over hoe je het i-Reserve reserveringssysteem kunt gebruiken voor cross-selling? Neem vandaag nog contact met ons op.

Neem contact met ons op

augustus 2022